အခုု ေဖေဖာ္ဝါရီလ ၁၁ ရက္ေန႔ဟာ တပိုု႔တြဲလျပည့္ေနျဖစ္တာေၾကာင့္ ျမန္မာတုုိ႔ ထံုုးစံ ထမနဲထုုိးၿပိဳင္ပြဲေတြ၊ ထမနဲ ဆြမ္းကပ္လွဴပြဲေတြနဲ႔ အတူ မိတ္ေဆြေတြကိုု ထမနဲ ေဝငွဒါနျပဳျခင္းေတြနဲ႔ စဥ္ကားေနမွာ အမွန္ပါ။
ျမန္မာႏုုိင္ငံက ကီလုုိမီတာ ၈ ေထာင္ေလာက္ကြာေဝးတဲ့ ဥေရာပ အလယ္ပိုုင္းမွာေနထုုိင္တ့ဲ က်မအတြက္ ထမနဲထုုိးၿပီး မနက္ျဖန္မွာ ျမန္မာတုုိ႔ ဓေလ့ထံုုးစံအတုုိင္း ထမနဲ ဆြမ္း ကပ္ခ်င္တာေၾကာင့္ ဒီညမွာ ထမနဲ ထုုိးျဖစ္ပါတယ္။ ဥေရာပမွာ မုုိးၿဗဲဒယ္နဲ႔ ပုုဆုုိးခါးေတာင္းက်ိဳက္ၿပီး ထမနဲ ထုုိးဖုုိ႔ဆုုိတာမျဖစ္ႏုုိင္ပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္ အိမ္တြင္းျဖစ္ ထမနဲအျဖစ္ လုုပ္နည္းလုုပ္ဟန္ေလးကိုု အမ်ားသူငါ အတြက္ မ်ွေဝေပးလုုိက္ပါတယ္။
အိမ္မွာပဲ အလြယ္ လုုပ္စားလိုု႔ရတဲ့ ထမနဲ ထုုိးနည္း ေလးပါ။
၁။ ေကာက္ညွင္းဆန္ ၁ ကီလုုိဂရမ္ကုုိ ေရေဆးၿပီး ေရက်က္ေႏြးေလးနဲ႔ ၃ နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ။
၂။ ( အုုန္းသီးတလံုုး )အုုန္းသီးဆံ ပါးပါး လွီးထားပါ။
၃။ ဂ်င္း လက္ တဆစ္ခန္႔ကိုု ညက္ေနေအာင္ ေထာင္ထားၿပီး ေနာက္ထပ္ ဂ်င္း လက္ ၂ ႏွစ္သစ္ခန္႔ကိုု အမွ်င္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
၄။ ေျမပဲဆံ(ႏုုိ႔ဆီဗူးတဝက္ခန္႔) ေလွာ္ထားၿပီး လံုုးျခမ္းခြဲထားပါ။
၅။ ႏွမ္းနက္ကိုု ေလွာ္ထားပါ။ ( ႏွမ္းျဖဴ ႀကိဳက္သူမ်ားက ႏွမ္းျဖဴကိုု ေလွာ္ထားပါ)
၆။ မီးအသင့္အတင့္နဲ႔ ေနၾကာဆီ ၁၀ က်ပ္သားခန္႔ကိုု ဒယ္အုုိးထဲထည့္ၿပီး ဆီက်က္ေအာင္ေစာင့္ပါ။
၇။ ဆီက်င္လွ်င္ အုုန္းသီးဆံကိုု ေၾကာ္ပါ။ ႏုုတ္ခမ္းသား ရဲခါစတြင္ ဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။
၈။ ထုုိ႔ေနာက္ အဆုုိပါ ဆီဒယ္အုုိးထဲမွာပဲ ဂ်င္းမွ်င္ေလးမ်ားကိုု ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ။
၉။ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္းကိုု ဆီသတ္ၿပီး ဂ်င္းနံ႔ ေမႊြးလာပါက ေရစိမ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုု ထည့္ပါ။ ေရကိုု တလီတာ၏ ၄ ပံုု ၃ ပံုု ထည့္ပါ။
၁၀။ တဆက္တည္း ေၾကာ္ထားသည့္ အုုန္းသီးဆံ ၄ ပံုု ၃ ပံုု၊ ေျမပဲဆံေလွာ္၊ ဂ်င္းမွ်င္၊ ႏွမ္းနက္ေလွာ္၊ ဆား အသင့္အတင့္၊ သၾကားလက္ဘက္ရည္စြန္းငယ္ တဇြန္း တုုိ႔ကုုိ ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။
ပြက္ပြက္ဆူလာၿပီး တျဖည္းျဖည္း ေရနည္းနည္းသြားေသာ္လည္း ဆန္ေစ့ေၾကညက္ၿပီး ေစးထန္းလာသည္အထိ မီးေအးေအးထားၿပီး ဆက္ေမႊေပးပါ။ ေရလံုုးဝ ခန္းၿပီး ဆီသင္းနံ႔ထြက္လာၿပီးေနာက္ အဆင္သင့္ စားသံုုးလုုိ႔ရႏုုိင္ပါၿပီ။
အိမ့္သံစဥ္ ~
ႏွမ္းနက္နဲ႔ ထုုိးထားတဲ့ ထမနဲ။ ဓာတ္ပံုု- အိမ့္သံစဥ္
ျမန္မာႏုုိင္ငံက ကီလုုိမီတာ ၈ ေထာင္ေလာက္ကြာေဝးတဲ့ ဥေရာပ အလယ္ပိုုင္းမွာေနထုုိင္တ့ဲ က်မအတြက္ ထမနဲထုုိးၿပီး မနက္ျဖန္မွာ ျမန္မာတုုိ႔ ဓေလ့ထံုုးစံအတုုိင္း ထမနဲ ဆြမ္း ကပ္ခ်င္တာေၾကာင့္ ဒီညမွာ ထမနဲ ထုုိးျဖစ္ပါတယ္။ ဥေရာပမွာ မုုိးၿဗဲဒယ္နဲ႔ ပုုဆုုိးခါးေတာင္းက်ိဳက္ၿပီး ထမနဲ ထုုိးဖုုိ႔ဆုုိတာမျဖစ္ႏုုိင္ပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္ အိမ္တြင္းျဖစ္ ထမနဲအျဖစ္ လုုပ္နည္းလုုပ္ဟန္ေလးကိုု အမ်ားသူငါ အတြက္ မ်ွေဝေပးလုုိက္ပါတယ္။
အိမ္မွာပဲ အလြယ္ လုုပ္စားလိုု႔ရတဲ့ ထမနဲ ထုုိးနည္း ေလးပါ။
၁။ ေကာက္ညွင္းဆန္ ၁ ကီလုုိဂရမ္ကုုိ ေရေဆးၿပီး ေရက်က္ေႏြးေလးနဲ႔ ၃ နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ။
၂။ ( အုုန္းသီးတလံုုး )အုုန္းသီးဆံ ပါးပါး လွီးထားပါ။
၃။ ဂ်င္း လက္ တဆစ္ခန္႔ကိုု ညက္ေနေအာင္ ေထာင္ထားၿပီး ေနာက္ထပ္ ဂ်င္း လက္ ၂ ႏွစ္သစ္ခန္႔ကိုု အမွ်င္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
၄။ ေျမပဲဆံ(ႏုုိ႔ဆီဗူးတဝက္ခန္႔) ေလွာ္ထားၿပီး လံုုးျခမ္းခြဲထားပါ။
၅။ ႏွမ္းနက္ကိုု ေလွာ္ထားပါ။ ( ႏွမ္းျဖဴ ႀကိဳက္သူမ်ားက ႏွမ္းျဖဴကိုု ေလွာ္ထားပါ)
၆။ မီးအသင့္အတင့္နဲ႔ ေနၾကာဆီ ၁၀ က်ပ္သားခန္႔ကိုု ဒယ္အုုိးထဲထည့္ၿပီး ဆီက်က္ေအာင္ေစာင့္ပါ။
၇။ ဆီက်င္လွ်င္ အုုန္းသီးဆံကိုု ေၾကာ္ပါ။ ႏုုတ္ခမ္းသား ရဲခါစတြင္ ဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။
၈။ ထုုိ႔ေနာက္ အဆုုိပါ ဆီဒယ္အုုိးထဲမွာပဲ ဂ်င္းမွ်င္ေလးမ်ားကိုု ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ။
၉။ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္းကိုု ဆီသတ္ၿပီး ဂ်င္းနံ႔ ေမႊြးလာပါက ေရစိမ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုု ထည့္ပါ။ ေရကိုု တလီတာ၏ ၄ ပံုု ၃ ပံုု ထည့္ပါ။
၁၀။ တဆက္တည္း ေၾကာ္ထားသည့္ အုုန္းသီးဆံ ၄ ပံုု ၃ ပံုု၊ ေျမပဲဆံေလွာ္၊ ဂ်င္းမွ်င္၊ ႏွမ္းနက္ေလွာ္၊ ဆား အသင့္အတင့္၊ သၾကားလက္ဘက္ရည္စြန္းငယ္ တဇြန္း တုုိ႔ကုုိ ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။
ပြက္ပြက္ဆူလာၿပီး တျဖည္းျဖည္း ေရနည္းနည္းသြားေသာ္လည္း ဆန္ေစ့ေၾကညက္ၿပီး ေစးထန္းလာသည္အထိ မီးေအးေအးထားၿပီး ဆက္ေမႊေပးပါ။ ေရလံုုးဝ ခန္းၿပီး ဆီသင္းနံ႔ထြက္လာၿပီးေနာက္ အဆင္သင့္ စားသံုုးလုုိ႔ရႏုုိင္ပါၿပီ။
အိမ့္သံစဥ္ ~
No comments:
Post a Comment