Pages

Saturday, March 25, 2017

ကင္ဆာ ေရာဂါ ကာကြယ္ေရး

ကင္ဆာ ေရာဂါဆုိတာ လူဘ၀မွာ သုႆန္ လက္မွတ္လုိ႔ လူေတြ အလြန္ ေၾကာက္တတ္တဲ့ ေရာဂါတခုျဖစ္ၿပီး ကုရာ ေဆးလည္း အခုထိ မည္မည္ရရ ေပၚတာ မၾကားဖူးေသးပါဘူး။  တခ်ိဳ႕ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ဖုိ႔ ေဆး၀ါး ဆုိတာကလည္း အလြန္ေစ်းႀကီးပါတယ္။ 




အခုေတာ့ ကမာၻမွာ ေစ်းအေပါဆံုး ကင္ဆာ ကာကြယ္နည္း ဆုိၿပီး Jin Li Chao ေဖ့စ္ဘုတ္ စာမ်က္ႏွာေပၚ ေတြ႔လုိက္ရတာကုိ ျပန္ေျပာျပရမယ္ ဆုိရင္ - ေဆးနည္းကလည္း အလြန္ လြယ္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကိုစားပါ တဲ့။

ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ဟာ ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းအရ “ဂမုန္း”မ်ိဳးႏြယ္ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း သိရပါတယ္။

ဂမုန္း မ်ိဳုးႏြယ္ေတြဟာ လူ႔အတြက္ အလြန္ေဆးဘက္၀င္တာေတြကို ေဖာ္ျပတာ ေတြ႔ၿပီး. အခု ပညာရွင္မ်ားရဲ႕ ေတြ႔ရွိခ်က္ ေတြနဲ႔ လည္း ကိုက္ညီတာေၾကာင့္ အံ့အားသင့္စရာျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ မွာ anti-oxidation ကင္ဆာကို ကာကြယ္နိင္တဲ့ ဓါတ္တမ်ိဴးရွိေၾကာင္း၊ အဲဒီဓါတ္က ကင္ဆာကို ျဖစ္ ေစႏုိင္တဲ့ nitrite ႏုိက္ၾတိဳက္ ကို ေလ်ာ႔ပါးေစတဲ့ အေၾကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ စားတဲ႔သူက ၆၀% က အစာအိမ္ ကင္ဆာ မျဖစ္နိင္တာေတြ႕ရေၾကာင္းေတြကိုလည္း ေရးထားတယ္။

 ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေထာင္းလုိ႔ ေၾကသြားတဲ့အခါ ျပင္ပ ေလထုထဲက ေအာက္စီဂ်င္နဲ႕ထိ ေတြ႔ၿပီးမွ ၾကက္သြန္အဆီ ကို ရ ပါတယ္ တဲ့။

အပူလြန္ရင္လဲ အာနိသင္ ပ်က္တတ္ေၾကာင္းနဲ႔ အဓိက ဆုိလုိတာကေတာ့ ေလထုထဲက ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ ထိေတြ႔ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ၾကက္သြန္အဆီကသာ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏုိင္တယ္ ဆိုတာေၾကာင့္
အေကာင္းဆံုးက ေတာ့ ဘာမွ ေၾကာ္၊ ေလွာ္၊ အပူေပးတာ မလုပ္ပဲ အစိမ္းစားသင့္ေၾကာင္း၊ ထုေျခၿပီးေသာ္လည္းေကာင္း တနည္းနည္းနဲ႔ သဘာ၀အတုိင္း စားတာသာ ေကာင္းပါေၾကာင္း သိရပါတယ္။

 ဒီၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႔ကို ေၾကာ္လုိက္တဲ့အခါ အပူလြန္သြားတာေၾကာင့္ အာနိသင္လည္း မရွိေတာ့ဘူးလုိ႔ ဆုိ ထားပါတယ္။

လက္ဖက္၊ မန္က်ည္းရြက္၊ ေၾကာင္လွ်ာသီး၊ ျမင္းခြာရြက္ စတ့ဲ စတ့ဲ အသုပ္ေတြ လုပ္စားတ့ဲအခါ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ အစိမ္း ထည့္စားၾကပါတယ္၊ ဒါေတြ လုပ္စားမယ္ ဆုိရင္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ျဖစ္ပါလိမ့္ ဆုိတ့ဲအေၾကာင္း ေရးသားလုိက္ရပါတယ္။



အိမ့္သံစဥ္ ~


 Jin Li Chao ၏ ေဖ့စ္ဘုတ္ကုိ မွီျငမ္းေရးသားသည္။

မွတ္ခ်က္။   ။ ဒီပုုိ႔စ္ဟာ ၂၀၁၂ ခုုႏွစ္ ဧၿပီလ ၂၀ ရက္ေန႔က ဧရာဝတီ ဘေလာ့ဂ္မွာ က်မေရးခဲ့တဲ့ ပုုိ႔စ္တခုုပါ။



No comments:

Post a Comment