ျမန္မာႏုုိင္ငံက လူအမ်ားအႀကိဳက္ေတြ႔ၾကတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ေရမုုန္႔ ေခၚ လမ္းသရဲ မုုန္႔လည္း တခုု အပါအဝင္ပါ။
ဒီလိုု လမ္းသရဲ မုုန္႔ကိုု ႏုုိင္ငံျခားမွာ ေရာက္ေနၾကသူေတြအတြက္ အလြမ္းေျပအေနနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ ကိုုယ့္ စိတ္ႀကိဳက္ သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္းနဲ႔ ကိုုယ့္အိမ္မွာပဲ အလြယ္တကူ လုုပ္စားဖုုိ႔အတြက္ အညႊန္းေလးပါ။
မုန္႔စပ္နည္း.. -
- ဆန္မုန္႔ စတီးဇြန္း ၇ ဇြန္း
- ၾကက္ဥ ၁ လံုး
- ဂ်င္း လက္တဆစ္ ေထာင္းၿပီးအရည္ ညစ္ထည့္ပါ။ က်န္တဲ့အဖတ္ကိုလည္း ထည့္လို႔ရပါတယ္။
- ေဆာ္ဒါမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
- ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္
- ဆား/ ၾကက္သားမႈန္႔ အားလံုးစပ္ၿပီးရင္ အထက္ပါေဖာ္ျပထားတာေတြကို သမေအာင္ေမႊလိုက္ပါ။
ေရကို မပ်စ္မက်ဲ ေဖ်ာ္ရပါမယ္။ အရမ္းပ်စ္ရင္လဲမေကာင္းပါဘူး။
အားလံုးၿပီးရင္ တညေလာက္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီး ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။
ထည့္မယ့္အစာ..... ေဂၚဖီ/ ခရမ္းခ်ည္သီး/ ငရုတ္သီးစိမ္း/ နံနံပင္/ ၾကက္သြန္မိတ္/ မဆာလာ/ ဆား/ ၾကက္သားမႈန္႔ အားလံုးကို ဖြဖြေလး နယ္ထားေပးပါ။
ပဲျပဳတ္ပါ ထည့္ရင္လည္း ရပါတယ္။
မုန္႔လုပ္တဲ့ အိုးက မကပ္တဲ့အိုးျဖစ္ရပါမယ္။
စ လုပ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မီးကိုဖြင့္ထားပါ။ အုုိးကိုု မီးေပၚ မတင္ခင္ မုုန္႔ရည္ ထည့္ပါ။ အိုးပူေနလို႔မရပါ။
ဆုုိလုုိတာက ဒယ္အုုိး ေအးေနတဲ့အခ်ိန္ မုန္႔ရည္ကို ေလာင္းထည့္ၿပီး လွည့္ေပးပါ ၿပီးရင္ အစာေတြထည့္ၿပီး မီးဖိုးေပၚတင္ပီး အေပၚယံကို ဆီသုတ္ေပးရပါမယ္ အဖုံးအုပ္ၿပီး ခဏေလာက္ထားလိုက္ရင္ ရပါၿပီ။
ဆန္မႈန္႔ထုုပ္
အိမ့္သံစဥ္ ~
ဒီလိုု လမ္းသရဲ မုုန္႔ကိုု ႏုုိင္ငံျခားမွာ ေရာက္ေနၾကသူေတြအတြက္ အလြမ္းေျပအေနနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ ကိုုယ့္ စိတ္ႀကိဳက္ သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္းနဲ႔ ကိုုယ့္အိမ္မွာပဲ အလြယ္တကူ လုုပ္စားဖုုိ႔အတြက္ အညႊန္းေလးပါ။
မုန္႔စပ္နည္း.. -
- ဆန္မုန္႔ စတီးဇြန္း ၇ ဇြန္း
- ၾကက္ဥ ၁ လံုး
- ဂ်င္း လက္တဆစ္ ေထာင္းၿပီးအရည္ ညစ္ထည့္ပါ။ က်န္တဲ့အဖတ္ကိုလည္း ထည့္လို႔ရပါတယ္။
- ေဆာ္ဒါမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
- ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္
- ဆား/ ၾကက္သားမႈန္႔ အားလံုးစပ္ၿပီးရင္ အထက္ပါေဖာ္ျပထားတာေတြကို သမေအာင္ေမႊလိုက္ပါ။
ေရကို မပ်စ္မက်ဲ ေဖ်ာ္ရပါမယ္။ အရမ္းပ်စ္ရင္လဲမေကာင္းပါဘူး။
အားလံုးၿပီးရင္ တညေလာက္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီး ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။
ထည့္မယ့္အစာ..... ေဂၚဖီ/ ခရမ္းခ်ည္သီး/ ငရုတ္သီးစိမ္း/ နံနံပင္/ ၾကက္သြန္မိတ္/ မဆာလာ/ ဆား/ ၾကက္သားမႈန္႔ အားလံုးကို ဖြဖြေလး နယ္ထားေပးပါ။
ပဲျပဳတ္ပါ ထည့္ရင္လည္း ရပါတယ္။
မုန္႔လုပ္တဲ့ အိုးက မကပ္တဲ့အိုးျဖစ္ရပါမယ္။
စ လုပ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မီးကိုဖြင့္ထားပါ။ အုုိးကိုု မီးေပၚ မတင္ခင္ မုုန္႔ရည္ ထည့္ပါ။ အိုးပူေနလို႔မရပါ။
ဆုုိလုုိတာက ဒယ္အုုိး ေအးေနတဲ့အခ်ိန္ မုန္႔ရည္ကို ေလာင္းထည့္ၿပီး လွည့္ေပးပါ ၿပီးရင္ အစာေတြထည့္ၿပီး မီးဖိုးေပၚတင္ပီး အေပၚယံကို ဆီသုတ္ေပးရပါမယ္ အဖုံးအုပ္ၿပီး ခဏေလာက္ထားလိုက္ရင္ ရပါၿပီ။
ဆန္မႈန္႔ထုုပ္
အိမ့္သံစဥ္ ~
No comments:
Post a Comment