ျမန္မာႏုုိင္ငံက လူအမ်ားႀကိဳက္ၾကတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ မုုန္႔လင္မယား ဆုုိတာ တခုုအပါအဝင္ပါပဲ။
ဒီလုုိ နာမည္ဆန္းတဲ့ မုုန္႔လင္မယားဆုုိတာကိုု ျမန္မာႏုုိင္ငံမွာေတာ့ အလြယ္တကူ ဝယ္စားလုုိ႔ရႏုုိင္ၾကေပမယ့္ ႏုုိင္ငံရပ္ျခား ေရာက္ေနတဲ့ ေရႊျမန္မာေတြနဲ႔ ကိုုယ့္အိမ္မွာပဲ စိတ္ႀကိဳက္ လုုပ္စားခ်င္သူေတြအတြက္ မုုန္႔လုုပ္နည္းေလး ျပန္လည္ မွ်ေဝပါတယ္။
ပထမ ဦးစြာ မုုန္႔လင္မယား လုုပ္တဲ့ သံၾကြပ္ ဒယ္အုုိတခ်ပ္ လုုိပါမယ္။
တကယ္လုုိ႔ ျမန္မာျပည္ကလုုိ သံၾကြပ္ ဒယ္အုုိ မရွိႏုုိင္တဲ့ ႏုုိင္ငံရပ္ျခားမွာေတာ့ ကိတ္မုုန္႔လုုပ္တဲ့ အခါမွာ အသံုုးျပဳတဲ့ မုုိခြက္ နဲ႔လုုပ္လုုိ႔ရပါတယ္။ က်မကေတာ့ မုုန္႔လင္မယားလုုပ္တဲ့ သံၾကြပ္ ဒယ္အုုိးကုုိ အာရွကေန တကူးတက သယ္လာခဲ့တာပါ။
မုုန္႔ရည္စပ္နည္း လိုုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္မႈန္႔
၂။ ပဲအစိမ္းမႈန္႔
၃။ ဂ်င္း
၄။ ၾကက္ဥ
၅။ ဆား
၆။ ၾကက္သားမႈန္႔
၇။ ေဆာ္ဒါမႈန္႔
၈။ စေတာ္ပဲျပဳပ္
၉။ ၾကက္သြန္နီအမိတ္
ဆန္မႈန္႔ ၄၀၀ ဂရမ္ တစ္ထုုပ္ကိုု ေဖာက္ၿပီး သန္႔ျပန္႔တဲ့ ဇလံုုႀကီးႀကီး တခုုထဲထည့္ပါ။ ထုုိ႔ေနာက္ ပဲမႈန္႔ အစိမ္းမႈန္႔ကိုု စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္း ခြဲ ထည့္ပါ။ ( က်မကေတာ့ ေမႊးပဲစိမ္းမႈန္႔ကိုု သံုုးပါတယ္။ ) ထုုိ႔ေနာက္ သမေအာင္ ေရာေမႊပါ။
ၿပီးရင္ ၾကက္ဥ ၂ လံုုး ခေလာက္ၿပီးထည့္ပါ။ ဂ်င္း လက္တဆစ္ခြဲေလာက္ကိုု ညက္ညက္ေထာင္းၿပီး အရည္ညွစ္ထည့္ပါ။ ေဆာ္ဒါ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တဝက္ထည့္ ပါ။ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔ အသင့္အတင့္ထည့္ပါ။
ေရ ၁၅၀၀ ဂရမ္ခန္႔ထည့္ပါ။ ေရာသမ ေအာင္ေမႊပါ။ မျပစ္လြန္း၊ မက်ဲလြန္းေသာ အေနအထားရွိေနရပါမယ္။
ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္မိတ္ ပါးပါးေလး လွီးၿပီး မုုန္႔ရည္ထဲမွာ ေရာသမေမႊပါ။ ၿပီးရင္ အနည္းဆံုုး ၃ နာရီေလာက္ မုုန္႔ရည္ကိုု ႏွပ္ထားပါ။
မီးဖုုိေပၚကုုိ မုုန္႔လင္မယားအုုိးကိုု တင္ပါ။ မုုန္႔ခြက္ေလးေတြထဲမွာ ေနၾကာဆီကိုု ခြက္ရဲ ၄ ပံုု တပံုုစာေလာက္စီကိုု ျဖည့္ထားပါ။
ဆီက်က္လာၿပီးတာနဲ႔ မုုန္႔ရည္ ေလာင္းထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ စေတာ္ပဲျပဳတ္ကိုု မုုန္႔မ်က္ႏွာျပင္ေပၚထည့္ပါ။ ႏွမ္းေထာင္းျဖဴးစားခ်င္သူေတြလည္း မိမိႏွစ္သက္သလုုိ လုုပ္ေဆာင္ႏုုိင္ပါတယ္။
မုုန္႔သား က်က္သည္အထိ ေစာင့္ပါ။ က်က္ၿပီးသား မုုန္႔ ေတြကိုု မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုုင္ေပါင္းစပ္ေပးထားၿပီးရင္ေတာ့ အရသာရွိတဲ့ မုုန္႔လင္မယားေတြကိုု မိတ္ေဆြတိုု႔ စိတ္ႀကိဳက္ သံုုးေဆာင္ႏုုိင္ပါၿပီ။
အိမ့္သံစဥ္ ~
မုုန္႔လင္မယား / ဓာတ္ပံုု- အိမ့္သံစဥ္
ဒီလုုိ နာမည္ဆန္းတဲ့ မုုန္႔လင္မယားဆုုိတာကိုု ျမန္မာႏုုိင္ငံမွာေတာ့ အလြယ္တကူ ဝယ္စားလုုိ႔ရႏုုိင္ၾကေပမယ့္ ႏုုိင္ငံရပ္ျခား ေရာက္ေနတဲ့ ေရႊျမန္မာေတြနဲ႔ ကိုုယ့္အိမ္မွာပဲ စိတ္ႀကိဳက္ လုုပ္စားခ်င္သူေတြအတြက္ မုုန္႔လုုပ္နည္းေလး ျပန္လည္ မွ်ေဝပါတယ္။
ပထမ ဦးစြာ မုုန္႔လင္မယား လုုပ္တဲ့ သံၾကြပ္ ဒယ္အုုိတခ်ပ္ လုုိပါမယ္။
ဓာတ္ပံုု/ အိမ့္သံစဥ္
တကယ္လုုိ႔ ျမန္မာျပည္ကလုုိ သံၾကြပ္ ဒယ္အုုိ မရွိႏုုိင္တဲ့ ႏုုိင္ငံရပ္ျခားမွာေတာ့ ကိတ္မုုန္႔လုုပ္တဲ့ အခါမွာ အသံုုးျပဳတဲ့ မုုိခြက္ နဲ႔လုုပ္လုုိ႔ရပါတယ္။ က်မကေတာ့ မုုန္႔လင္မယားလုုပ္တဲ့ သံၾကြပ္ ဒယ္အုုိးကုုိ အာရွကေန တကူးတက သယ္လာခဲ့တာပါ။
မုုန္႔ရည္စပ္နည္း လိုုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္မႈန္႔
၂။ ပဲအစိမ္းမႈန္႔
၃။ ဂ်င္း
၄။ ၾကက္ဥ
၅။ ဆား
၆။ ၾကက္သားမႈန္႔
၇။ ေဆာ္ဒါမႈန္႔
၈။ စေတာ္ပဲျပဳပ္
၉။ ၾကက္သြန္နီအမိတ္
ဆန္မႈန္႔ ၄၀၀ ဂရမ္ တစ္ထုုပ္ကိုု ေဖာက္ၿပီး သန္႔ျပန္႔တဲ့ ဇလံုုႀကီးႀကီး တခုုထဲထည့္ပါ။ ထုုိ႔ေနာက္ ပဲမႈန္႔ အစိမ္းမႈန္႔ကိုု စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္း ခြဲ ထည့္ပါ။ ( က်မကေတာ့ ေမႊးပဲစိမ္းမႈန္႔ကိုု သံုုးပါတယ္။ ) ထုုိ႔ေနာက္ သမေအာင္ ေရာေမႊပါ။
ၿပီးရင္ ၾကက္ဥ ၂ လံုုး ခေလာက္ၿပီးထည့္ပါ။ ဂ်င္း လက္တဆစ္ခြဲေလာက္ကိုု ညက္ညက္ေထာင္းၿပီး အရည္ညွစ္ထည့္ပါ။ ေဆာ္ဒါ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တဝက္ထည့္ ပါ။ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔ အသင့္အတင့္ထည့္ပါ။
ေရ ၁၅၀၀ ဂရမ္ခန္႔ထည့္ပါ။ ေရာသမ ေအာင္ေမႊပါ။ မျပစ္လြန္း၊ မက်ဲလြန္းေသာ အေနအထားရွိေနရပါမယ္။
ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္မိတ္ ပါးပါးေလး လွီးၿပီး မုုန္႔ရည္ထဲမွာ ေရာသမေမႊပါ။ ၿပီးရင္ အနည္းဆံုုး ၃ နာရီေလာက္ မုုန္႔ရည္ကိုု ႏွပ္ထားပါ။
မီးဖုုိေပၚကုုိ မုုန္႔လင္မယားအုုိးကိုု တင္ပါ။ မုုန္႔ခြက္ေလးေတြထဲမွာ ေနၾကာဆီကိုု ခြက္ရဲ ၄ ပံုု တပံုုစာေလာက္စီကိုု ျဖည့္ထားပါ။
ဆီက်က္လာၿပီးတာနဲ႔ မုုန္႔ရည္ ေလာင္းထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ စေတာ္ပဲျပဳတ္ကိုု မုုန္႔မ်က္ႏွာျပင္ေပၚထည့္ပါ။ ႏွမ္းေထာင္းျဖဴးစားခ်င္သူေတြလည္း မိမိႏွစ္သက္သလုုိ လုုပ္ေဆာင္ႏုုိင္ပါတယ္။
မုုန္႔သား က်က္သည္အထိ ေစာင့္ပါ။ က်က္ၿပီးသား မုုန္႔ ေတြကိုု မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုုင္ေပါင္းစပ္ေပးထားၿပီးရင္ေတာ့ အရသာရွိတဲ့ မုုန္႔လင္မယားေတြကိုု မိတ္ေဆြတိုု႔ စိတ္ႀကိဳက္ သံုုးေဆာင္ႏုုိင္ပါၿပီ။
အိမ့္သံစဥ္ ~
No comments:
Post a Comment